Dezbatere privind modificarea de Statut a UCMR-ADA din 15.04.2016

Share with:


Minuta intalnirii dintre Reprezentantii legali ai UCMR-ADA si Reprezentantii mai multor membri ai UCMR-ADA

15.04.2016 / orele 14:00 / sediul UCMR-ADA

UCMR-ADA

Au participat:

  1. Ana Achim – Director General UCMR-ADA
  2. Iulian Vrabete – Membru al Consiliului Director UCMR-ADA
  3. Mihai Pocorschi – Membru al Consiliului Director UCMR-ADA
  4. Alexandru Roata-Palade – Avocat UCMR-ADA
  5. Razvan Ailenei – Membru al Comisiei Speciale privind Accesul la Informatii UCMR-ADA
  6. Cristian Mihail Dumitru – Membru UCMR-ADA
  7. Eduard-Andrei Platon  – Membru UCMR-ADA
  8. Costin Cretulescu – Membru UCMR-ADA
  9. Alexandru Marian Truta – Membru UCMR-ADA
  10. Alexandru Penes– Reprezentant al mai multor membri UCMR-ADA
  11. Ionut-Eduard Topala – Membru UCMR-ADA
  12. Vlad Octavian Lucan – Membru UCMR-ADA

 

In conformitate cu Ordinea de zi propusa, s-au discutat urmatoarele:

 

 ORDINE DE ZI

 

<<cu caractere italice sunt notate concluziile sedintei>>

 

Deschiderea lucrarilor:

  • Filmarea sedintelor – A fost permisa si realizata filmarea sedintei de catre reprezentatii UCMR – ADA

 

Capitolul 1

  • Simulare utilizare reala vs utilizare ponderata. Se va prezenenta simularea privind cuantumul remuneratiilor platite din Fondul Comun defalcat pe genuri muzicale, precum si simularea privind ce remuneratii genereaza fiecare gen muzical din utilizare reala. De altfel, se va prezenta simularea comparativa intre cum ar arata repartizarea Fondului Comun tinand cont de utilizarea reala si cum arata o repartizarea Fondului Comun in care se utilizeaza criterii de ponderare.

In urma simularii de repartitie a fondului comun, folosind analiza comparativa, s-a ajuns la concluzia ca Muzica Usoara are o alocare de 96% din totalul fondului comun alocat in comparatie cu 76%, procentaj rezultat dupa ce au fost eliminate criteriile de ponderare. Conform cu aceasta simulare, diferentele de procente au fost alocate spoturilor publictare si muzicii populare.

Simularea a fost realizata pe situatia concreta a repartitiei de fond comun din Decembrie, aferenta Trimestrului 3. Sumele utilizate in aceasta simulare au fost alocate astfel:

Fond comun distribuit 6.000.000 lei

Muzica populara 56.000 lei

Muzica clasica 28.000 lei

Muzica usoara 5.820.000 lei

Reprezentantii UCMR-ADA au fost de acord sa publice pe site-ul UCMR-ADA aceste simulari comparative.

 

Mihai Pocorschi si Iulian Vrabete au justificat ca ponderea pentru publicitate este decimata deoarece operele folosite in publicitate sunt opere pentru a caror utilizare plateste un tert. S-a propus realizarea de adrese catre utilizatori prin care sa le fie solicitat sa raporteze incasarile din sursele de utilizare. Costin Cretulescu a precizat ca, in acelasi timp, cea mai importanta sursa de venit a unui utilizator, cea care se imparte si cu autori ale altor genuri muzicale, este generata tocmai de publicitate.

 

Razvan Ailenei a propus varianta repartitiei directe in cazul utilizatorilor ce fac platile insotite de playliste. Aceasta varianta a fost refuzata pe motiv ca nu ar fi fost avizata de ORDA. Razvan Ailenei a propus ca aceasta reglementare sa figureze pe lista Propunerilor concrete de modificare a Statutului UCMR-ADA si trimisa spre avizare.

 

 

Alexandru Penes si Razvan Ailenei au propus ca organizatorilor de evenimente sa nu li se mai acorde licente pana nu declara si playlist-ul utilizat. Reprezentantii UCMR-ADA nu au exprimat un punct de vedere omogen asupra propunerii.

 

Razvan Ailenei a propus si varianta in care repartitia pentru SRR (Societatea Romana de Radiodifuziune) nu ar mai fi realizata la o valoare de secunda egala intre posturile cu acoperire regionala si cele cu acoperire nationala. Ana Achim a amintit ca o astfel de prevedere a existat in Regulamentul de Repartite pana in 2006 si ca 80% din veniturile generate de SRR era alocat catre posturile cu acoperire nationala, iar 20% catre cele cu acoperire regionala. Razvan Ailenei a propus reluarea prevederii, ulterior unei simulari facute pe fondurile generate de SRR, din care sa reiasa cate din posturile regionale sunt si platitoare de drept de autor si generatoare de playlist si nu doar de secunde care dau peste cap valoarea de secunda. Reprezentantii UCMR-ADA au fost de acord cu propunerea.

A fost efectuata o simulare, privind aceste criterii de ponderare, din care a reiesit ca autorul Pelin Alexandru ar incasa mai putin daca s-ar aplica propunerea actuala.

 

S-a reluat problema neidentificatelor. Reprezentantii UCMR-ADA au comunicat membrilor ca, incepand cu data de 15 mai, va fi pusa la dispozitia membrilor o platforma online, prin intermediul careia vor fi accesibile toate informatiile necesare in format electronic, cum ar fi: fisa beneficiarului, situatia utilizarilor, neidentificate, etc.

 

Razvan Ailenei a propus ca pe site-ul UCMR-ADA sa fie listate toate evenimentele publice pentru care s-a emis autorizatie, dar pentru care nu a fost trimis playlsit. Reprezentantii UCMR-ADA au fost de acord cu propunerea.

 

Eduard Platon a prezentat reprezentantiilor UCMR-ADA o situatie cu care s-a confruntat, anume ca, pentru aceleasi opere, a incasat ca Autor, dar ca Editor nu. S-a concluzionat ca aceasta eroare a fost generata de un angajat al UCMR-ADA.

 

Razvan Ailenei a propus repartitie directa in cazul barurilor si a locatiilor ce  fac plati si predau playlistele aferente acestora. Propunerea a fost refuzata de reprezentantii UCMR-ADA pe motiv ca sumele distribuite astfel ar fi prea mici si astfel s-ar ingreuna foarte mult sistemul fiscal. Razvan Ailenei a precizat ca in actualul Regulament de Repartitie sunt luate in calcul astfel de repartizari directe pentru hypermarket-uri si ca pentru utilizatori ce genereaza sume similare sau mai mari se va putea face, in aceleasi conditii, repartizare directa. Reprezentantii UCMR-ADA au refuzat propunerea.

 

Razvan Ailenei a propus ca si utilizatorii sa fie sanctionati, in eventualitatea in care nu furnizeaza date complete privind utilizarea operelor protejate.

 

 

  • Propunere de regandire a regulilor de repartizare a fondului comun – in urma studiului altor statute, in baza carora functioneaza OGC-uri similare din strainatate precum GEMA si SACEM, sa fie identificate variantele cele mai benefice ce pot fi implementate si ajustate.

Este inca in studiu acest capitol.

  • Analiza asupra platilor emise catre OGC-uri straine precum si a platilor facute de OGC-urile straine catre Romania. Analiza statistica de prezentat.

Nu a fost dezbatut acest punct.

  • Modul de calcul al impartirii remuneratiilor obtinute pe urma unui eveniment artistic – simulare

A fost dezbatut acest punct, insa se va reveni pe acesta cu analize concrete asupra concertelor realizate si repartizate defectuos.

 

Capitolul 2

 

  • Modul de calcul al valorii de secunda si a sumei introduse in repartitie – simulare

S-a stabilit ca modul de calcul al valorii de secunda va fi realizat si explicat de catre departamentul repartitii, membrilor comisiei.

A fost prezentat, cu titlu de exemplu, un astfel de calcul.

  • Modul de calcul al impartirii remuneratiilor obtinute pe urma unui eveniment artistic – simulare

S-a stabilit ca modul de calcul al impartirii remuneratiilor obtinute de pe urma unui eveniment artistic va fi realizat si explicat de catre departamentul repartitii membrilor comisiei.

A fost dezbatut acest punct, insa se va reveni pe acesta cu analize concrete asupra concertelor realizate si repartizate defectuos.

 

  1. DIVERSE

Dezbateri privind modificarile legii nr. 8/1996.

A fost propusa, de catre av. Alexandru Roata-Palade, introducerea intr-un Memoriu a unui articol din care sa reiasa ca un membru inscris la un OGC nu-si poate cesiona drepturile patrimoniale datorita faptului ca acestea sunt administrate de OGC-ul din care face parte.

 

Dumitru Cristian a precizat ca artistii sunt in prezent obligati sa semneze contracte de cesiune, pentru a-si putea desfasura activitatea artistica.

 

S-a stabilit ca in cadrul unei intalniri viitoare, ce va fi stabilita in saptamana 18-22 Aprilie, se va formula un punct de vedere comun din care sa reiasa o protectie cat mai buna a artistului, ce va fi asigurata de noua lege a dreptului de autor.

 

UCMR-ADA a prezentat noul PR al Asociatiei.

 

In continuare, am atasat si Minuta intocmita de catre Reprezentantii UCMR-ADA:

Minuta UCMR 1 Minuta UCMR 2

Minuta 15.04.2016 redactata de catre UCMR-ADA

Share with:


2 thoughts on “Dezbatere privind modificarea de Statut a UCMR-ADA din 15.04.2016

  1. Eduard Platon a prezentat reprezentantiilor UCMR-ADA o situatie cu care s-a confruntat, anume ca, pentru aceleasi opere, a incasat ca Autor, dar ca Editor nu. S-a concluzionat ca aceasta eroare a fost generata de un angajat al UCMR-ADA.

    Isi pune vreun autor intrebarea: oare in ce conditii lucreaza angajatii UCMR-ADA sub conducerea unor oameni cu mentalitati de comunisti? Or lucra eficient ca sa-mi distribuie corect sumele conform utilizarii? Nu cred, foarte multi din breasla ta sunt niste ignoranti care se asteapta sa le pice bani din cer fara nici un pic de efort. Iar asta cu angajatii reprezinta una din probleme.

    Ar mai fi si lipsa de transparenta, o relatie extrem de proasta cu membri sai, o reticenta in a se adapta prezentului.

    Tu incerci sa schimbi anumite lucruri. E admirabil dar, daca imi permiti un sfat, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa convingi mai multi autori sa se implice activ. Altfel o sa te lupti cu morile de vant.

    Mult succes in ceea ce-ti propui!

    1. Culio, apreciez sfatul tau si rezonez cu ceea ce spui. Din pacate, nu pot obliga pe nimeni sa se implice.

      Succes si tie si multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *