Dezbatere privind modificarea Regulamentului General al UCMR-ADA – 08.02.2017

Share with:


Minuta intalnirii dintre Reprezentantii legali ai UCMR-ADA si

 Reprezentantii mai multor membri ai UCMR-ADA

08.02.2017 / 14:30 / sediul UCMR-ADA

UCMR-ADA

Participanti:

  1. Mihai Pocorschi (VH2) – Membru al Consiliului Director UCMR-ADA
  2. Iulian Vrabete (Holograf) – Membru al Consiliului Director UCMR-ADA
  3. Ana Achim – Director general UCMR-ADA
  4. Alexandru Roata-Palade – Avocat UCMR-ADA
  5. Oana Tinu – PR UCMR-ADA
  6. Razvan Ailenei (Shatyr) – Membru al Comisiei Speciale privind Accesul la Informatii UCMR-ADA
  7. Andrei Ropcea (Randi) – Membru UCMR-ADA
  8. Mihai Georgescu (Mitza – Bere Gratis) – Membru UCMR-ADA
  9. George Popa (T-Bass) – Membru UCMR-ADA
  10. Stefan Crisan (Bubblegun) – Membru UCMR-ADA
  11. Anghelescu Ioana (DeMoga) – Membru UCMR-ADA
  12. Ruxandra Rafiu (White Bear) – Membru UCMR-ADA
  13. Carmen Radulescu – Sef Repartitii UCMR-ADA

 

Desfasurarea lucrarilor:

Mihai Pocorschi a luat cuvantul si a solicitat inregistrarea prin reportofon a sedintei, notand ca aceasta intalnire are ca scop usurarea deciziilor ce urmeaza a fi luate in sedinta Consiliului Director din data de 15 februarie 2017. Dupa aceste mentiuni, a invitat participantii sa intervina cu propunerile pregatite pentru aceasta intalnire.

 

  • Sanctionarea utilizatorilor pentru nedepunerea playlisturilor.

Ailenei Razvan a venit cu propunerea publicarii pe site-ul UCMR-ADA a concertelor pentru care nu a fost emis si playlist, precum si cu propunerea de a obliga organizatorii de evenimente sa depuna playlistul, urmand ca, in caz contrar, sa fie sanctionati.

Reprezentantii UCMR-ADA au sustinut aceasta propunere, insa Mihai Pocorschi a ridicat problema ca nu este suficienta doar aceasta publicare pe site, ci sunt necesare si alte demersuri si a propus o campanie media pentru informarea utilizatorilor, in acest sens.

In continuare, Ailenei Razvan propune listarea pe site a tuturor evenimentelor care obtin licenta din partea UCMR-ADA. Astfel, solicita un excel cu toate autorizatiile emise, care sa fie publicat pe site-ul UCMR-ADA. Mihai Pocorschi a fost de acord cu aceasta propunere, sub conditia informarii membrilor cu privire la acest demers.

Ana Achim a precizat ca toate spectacolele vor fi listate pe site, cu urmatoarele detalii: cine este organizatorul, data la care va avea loc evenimentul, orasul, autorizatia. Se va publica playlistul artistului pe pagina personala de pe platforma.  Totodata, solicita ca interpretii sa informeze UCMR-ADA cu privire la piesele interpretate in cadrul concertelor si unde au loc concertele respective.

 

  • Mihai Georgescu a ridicat problema artistilor care declara alte piese decat cele cantate in timpul concertelor sau care interpreteaza piese care nu fac parte din repertoriul lor, ci chiar din repertoriul unor artisti straini. Solutia pentru acest caz a fost propusa de Razvan Ailenei, respectiv listarea pe site a tracklist-ului.

 

Fondul comun

  • Problema fondului comun, in cazul declararii mai multor piese decat au fost cantate intr-un concert; Mihai Georgescu propune ca artistii sa semneze pe propria raspundere tracklist-ul cu piesele interpretate. Ana Achim subliniaza faptul ca organizatorul este obligat sa depuna declaratia de playlist. Razvan Ailenei propune ca pe acea declaratie sa existe si obligatia artistului de a semna pe propria raspundere pentru interpretarea pieselor.

 

  • O alta propunere inaintata de Razvan Ailenei pe tema fondului comun a fost ca publicitatea sa fie ponderata, asa cum e deja conform cu Regulamentul de Repartitie, dar Jingle-urile si ID-urile sa nu fie ponderate. S-a discutat problema atribuirii din oficiu a celor 5 secunde pentru spotul publicitar in cazul in care nu este specificata durata de utilizare, ci doar denumirea spotului.

 

Mihai Pocorschi sustine ca in fisa de declaratie trebuie incadrat in titlu si numarul de secunde. Agentia are nevoie de mai multe durate: 10 sec, 20 sec, 30 sec etc. Mai mult, propune ca daca opera nu este declarata, sa nu primeasca nimic din oficiu.

 

  • Iulian Vrabete si Mihai Pocorschi sustin ca Genericele ar merita 0,5 puncte, in loc de 0,2 puncte. Razvan Ailenei sustine propunerea, argumentand ca multe opere de muzica usoara sunt sincronizate sub forma de Jingle, implicit nu pot avea un punctaj mai mic decat aveau initial.

Au fost consultate mai multe liste, intocmite de catre seful de repartitii al UCMR-ADA, cu privire la nr. de secunde utilizate vs  nr. de executii declarat si s-a constatat faptul ca utilizatorii declara mai multe executii ca find una singura, totala. Astfel, sunt insumate toate secundele generate de mai multe executii, intr-o singura executie.

*Daca pentru 6000 secunde de utilizare a unei singure oepere, e declarata o singura executie, aceasta primeste remuneratie, din fondul comun, doar pentru 5 secude de utilizare. – probat cu Carmen Radulescu (Sef de Repartitii UCMR-ADA)

Razvan Ailenei a solicitat o simulare pentru aceste situatii, iar reprezentatii legali ai UCMR-ADA au fost de acord cu propunerea.

 

  • Razvan Ailenei propune o modificare la art. 6.3.3. din Regulamentul general de repartitie, respectiv ca sumele colectate sa fie defalcate pe 4 categorii.

 

  • S-a discutat problema utilizarii operelor muzicale romanesti, in comparatie cu operele muzicale straine, pe posturile de radio din tara. Mihai Pocorschi solicita stabilirea radiourilor care determina impartirea fondului comun, in functie de audienta.

 

Razvan Ailenei a solicitat si ponderea pentru TV, in cazul utilizarii operelor create de autorii romani vs cele create de autori straini.

Razvan Ailenei propune ca in impartirea fondului comun sa fie incluse si televiziunile muzicale. Conducerea UCMR-ADA a fost de acord cu discutarea acestei propuneri.

Ana Achim propune ca lista radiourilor care determinta impartirea fondului comun sa fie in vigoare pe o perioada de 1 an, iar Mihai Pocorschi propune ca la fondul comun sa intre doar 5 radiouri si 5 televiziuni muzicale.

 

Razvan Ailenei a propus constituirea unui fond (CULTURAL) pentru operele autohtone. Reprezentantii UCMR-ADA au fost deschisi catre aceasta propunere si vor analiza impartirea fondului in 2 repartitii.

 

In privinta Fondului comun s-a luat decizia de a se introduce alaturi de radiouri si televiziuni muzicale, fiind facute propuneri in aces sens, dupa cum urmeaza:

  • Televiziuni muzicale de luat in calcul: Zu Tv, Kiss Tv, UTV, MTV, Music Channel, mooz.ro
  • Posturi radio de luat in calcul: Radio Romania Actualitati (global); National Fm, Kiss Fm, Zu Fm, Pro Fm, Rock Fm.

 

  • Razvan Ailenei propune urmatoarea pondere pentru impartirea Fondului Comun: 60% pentru radio, 30% pentru TV si 10% pentru concerte, insa solicita o simulare si pentru aceasta situatie, subliniind faptul ca, in prezent, doar 1% din Fondul Comun este alimentat de concerte. Reprezentantii UCMR-ADA au fost de acord cu stabilirea unei simulari pentru a vedea situatia reala. S-a punctat si faptul ca introducerea televiziunilor muzicale in impartirea fondului comun va genera castiguri doar pentru o anumita categorie de autori.

 

Propunerea reprezentantilor UCMR privind ponderea pentru Fondul Comun a fost urmatoarea: 65% pentru radio, 30% pentru TV si 5% pentru concerte.

 

  • Razvan Ailenei a intrebat reprezentantii UCMR din ce este alimentat predominant Fondul Comun. Raspunsul acestora a fost ca Fondul Comun este alimentat cel mai mult de categoria de utilizare ambiental.

 

  • S-a discutat problema confidentialitatii sumelor incasate de artisti, subiect deschis de catre Mihai Georgescu care isi doreste transparenta in acest sens. Mihai Georgescu propune ca toate sumele incasate de membrii UCMR-ADA sa fie listate public. Niciun alt participant la sedinta nu a fost de acord cu propunerea. Razvan Ailenei a propus, in spirit de gluma, o rubrica editabila pe site-ul UCMR, in care artistii isi pot face publice castigurile daca doresc.

 

Participantii au concluzionat ca este necesara stabilirea unei noi intalniri, pentru luni 13 februarie 2017, ora 14:00, inainte de Sedinta Consiliului Director, din data de 15 februarie. Pana la urmatoarea intalnire urmeaza a fi facute simulari, iar daca mai sunt si alte propuneri vis-à-vis de cele discutate, se vor trimite pe mail pentru a fi luate in calcul la intalnirea de luni.

Share with:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *