Dezbatere privind modificarea Regulamentului General al UCMR-ADA – 13.02.2017

Share with:


Minuta intalnirii dintre Reprezentantii legali ai UCMR-ADA si

 Reprezentantii mai multor membri ai UCMR-ADA

13.02.2017 / 14:00 / sediul UCMR-ADA

UCMR-ADA

Participanti:

  1. Mihai Pocorschi – Membru al Consiliului Director UCMR-ADA
  2. Iulian Vrabete – Membru al Consiliului Director UCMR-ADA
  3. Ana Achim – Director general UCMR-ADA
  4. Adrian Iorgulescu – Presedinte UCMR-ADA
  5. Alexandru Roata-Palade – Avocat UCMR-ADA
  6. Oana Tinu – PR UCMR-ADA
  7. Razvan Ailenei – Membru al Comisiei Speciale privind Accesul la Informatii UCMR-ADA
  8. Andrei Gatu – Membru UCMR-ADA
  9. Mihai Georgescu – Membru UCMR-ADA
  10. Ruxandra Rafiu  – Membru UCMR-ADA
  11. Serban Cazan – Membru UCMR-ADA
  12. Anghelescu Ioana – Membru UCMR-ADA
  13. Carmen Radulescu – Sef de Repartitii UCMR-ADA

Desfasurarea lucrarilor:

Adrian Iorgulescu a deschis sedinta sustinand ca este de acord cu propunerile facute in beneficiul membrilor si ca urmeaza sa le sustina mai departe, in Consiliul Director.

 

Simulare playlisturi

A fost prezentat rezultatul simularii privind impartirea fondului comun in trimestrul 2 din anul 2016, simulare ce a inclus: radio privat, radio public, posturi tv + spectacole.

 

  • Analiza a fost facuta conform propunerii din sedinta anterioara, privind ponderea pentru Fondul Comun, respectiv: 65% pentru radio, 30% pentru TV si 5% pentru concerte.

 

  • S-a constatat o majorare de sume, in beneficiul autorilor romani, iar Razvan Ailenei a punctat faptul ca situatia este mai echilibrata, odata cu introducerea televiziunilor muzicale in metoda de impartire a fondului comun.
  • A fost reluat subiectul “muzica de generic vs publicitate”:
  • Razvan Ailenei pune in discutie faptul ca, in prezent, genericele beneficiaza de 0.2 puncte, sustinand majorarea la 0.5 puncte.
  • Cu privire la aceasta situatie, Ana Achim sustine ca, oricum, cele 6 televiziuni muzicale, ce urmeaza a fi introduse in impartirea fondului comun, pluseaza genericele si poate nu ar mai fi cazul de aceasta majorare. Adrian Iorgulescu si Mihai Pocorschi sustin acest argument.
  • Iulian Vrabete a punctat, si de aceasta data, faptul ca introducerea televiziunilor muzicale, in impartirea fondului comun, va genera castiguri doar pentru o anumita categorie de autori (autorii de muzica usoara).
  • Avand in vedere ca nu s-a ajuns la nicio concluzie in privinta acestei propuneri, s-a luat in calcul simularea acestei situatii.

 

A fost reluat subiectul privind listarea licentelor pe site-ul UCMR:

  • Ana Achim intervine spunand ca, in prima faza, se va publica pe site lista organizatorilor autorizati (lista este deja pregatita si urmeaza a fi publicata in cel mai scurt timp posibil).

 

Obligarea utilizatorilor de a depune playlistul si sanctionarea acestora in cazul nedepunerii.

  • Razvan Ailenei a revenit asupra discutiei privind modificarea formularelor pentru obtinerea unei licente de organizare a unui eveniment, prin introducerea obligativitatii playlistului, precum si a semnarii acestuia si de catre artist si de catre organizator.
  • Ana Achim Achim a adaugat ca UCMR nu poate obliga artistii la acest demers, insa poate trimite un comunicat catre acestia, in vederea informarii.
  • La problema ridicata de Mihai Georgescu, in sedinta anterioara, anume cea a artistilor care declara alte piese decat cele cantate in timpul concertelor, Ana Achim sustine ca in contractul de executie muzicala exista obligatia de a respecta playlistul.
  • S-a discutat din nou propunerea venita din partea lui Razvan Ailenei, respectiv constituirea unui fond (CULTURAL) pentru protejsarea operelor autohtone, urmand a se va face un studiu de caz pe aceasta tema.
  • Serban Cazan propune un audit realizat de catre UCMR asupra radiourilor. Ca raspuns la aceasta propunere, Adrian Iorgulescu sustine ca, inainte de acest audit, ar trebui o discutie amiabila cu reprezentantii radiourilor.

 

  • Un alt subiect de discutie a fost cel al Directivei Europene privind modificarea Legii Dreptului de Autor 
  • S-a stabilit faptul ca este necesara o campanie de informare, care sa priveasca atat publicul larg, cat si autorii.

Legat de acest subiect, Razvan Ailenei a venit cu 2 propuneri, respectiv:

  • Informarea posturilor cu privire la efectele benefice pentru autorii romani, generate de utilizarea in cuantum mai mare a repertoriului romanesc;
  • Informarea autorilor cu privire la contractele de cesiune, pe care acestia le semneaza.

 

Razvan Ailenei a solicitat reprezentantilor UCMR-ADA comunicarea simularilor efectuate, urmand a le primi in cel mai scurt timp posibil. Ana Achim a sustinut ca aceste simulari vor fi publicate si pe site-ul UCMR-ADA.

 

Share with:


3 thoughts on “Dezbatere privind modificarea Regulamentului General al UCMR-ADA – 13.02.2017

  1. Buna Ziua,
    Ma numesc Mihai Vlahopol si din nefericire nu am ajuns la ultimile dezbateri.
    Sunt la UCMR-ADA cativa oameni care si-ar dori sa faca o treaba buna, sincer si intr-un mod transparent, insa in aceeasi masura sunt unii care NU doresc batai de cap, nu doresc “schimbarea mentalitatii colective de veche orinduire” – scuzati-mi expresia oarecum dura.

    De ce spun asta?
    Pentru ca de mai bine de 25 de ani UCMR-ADA NU este in stare sa faca un “PROIECT DE LEGE” impreuna cu artistii pe care ii deleaga OFICIAL in care sa fie exprimate si sa se reglementeze TOATE problemele acestei BRESLE a muzicienilor profesionisti sau fie ei si a muzicienilor care nu au studii de specialitate dar traiesc exclusiv din aceasta frumoasa meserie.

    La ce ma refer?
    TUTUROR muzicienilor care traiesc exclisiv din aceaasta meserie liberala ne-ar treui o serie de legi care sa ne ajute, nu sa ne UCIDA cu sange rece atat pe noi cit si visele noastre.
    1. Sunt o multime de probleme de care ne lovim la orice eveniment fie el public, sau privat care tin de legislatia defectuaoasa si de taxele exorbitante in vigoare…
    2. O alta parte a problemei este faptul ca tot printr-o lege ar trebui “reglamentate” o serie de problme care vizeaza “politicile defectuaose” ale radiourilor din Romania si anume politicile de “playlist-uri”…
    Sunt multe tari Europene dar si in alte zone din lume unde pe post se da 80% muzica locala pentru a incuraja ARTISTII NATIONALI si LOCALI…

    Daca s-ar promova 80% muzica Romaneasca ar avea loc in piata mult mai multe genuri muzicale si mult mai multi artisti, nu doar cei care cinta “asa zisa muzica comerciala” dance, house, si alte sub-genuri muzicale.
    Ar aparea cu siguranta la suprafata muzicieni talentati si adevarati NU produse MEDIA “confectionate” artificial… si nu doar EI, CEI 7, 8 sau 10 artisti “nationali” de care nimeni nu are loc niciodata, nicaieri.

    EXISTA in Romania muzicieni FABULOSI si ii tinem ascusi din cauza “indiferentei” Media, din cauza tuturor “cauzelor” si a “ratingurilor” si a politicilor PROASTE …

    De ce ar incuraja cineva MUZICA BUNA?…

    Incurajarea, sustinerea si promovarea muzicii de buna calitate in orice mediu si in orice MEDIA ar incuraja enorm urmatoarele:
    – CULTURA,
    – MUZICIENII LOCALI,
    – oraganizarea de concerte PLATITE corespunzator
    – aparitia unor formatii cu adevarat bune si competitive la nivel MONDIAL
    – Piata si desfacerea de instrumente muzicale…
    – scolile de muzica private sau de stat
    – Ar creea un standard ridicat al muzicienilor care ar fi incurajati sa faca asta.
    – s-ar crea locuri de munca in multe ramuri de activitate adiacente aceste meserii liberale
    – studiouri de inregistrari
    – productii video si audio si sedinte foto
    … si lista poate continua…

    De ce nu se face?

    … Pentru ca nu se vrea! Pentru ca pe nimeni nu intereseaza defapt, pentru ca fiecare zice NU e treaba mea sau NU intra in atributile noastre.

    Exista un O.N.G. care isi doreste sa colaboreze pe aceste teme cu oricine este deschis in acest sens.
    Asociatia non-profit – http://www.musicians4musicians.ro/ vrea sa demareze un proiect pilot care sa dezvolte un PROEICT DE LEGE care sa ajute cu adevarat aceasta BREASLA.

    Am incredere ca se vor gasi doritori care sa lupte sa schimbe ceva pentru ca ce se intimpla in acest moment este deplorabil si regretabil pentru cel putin 80% din muzicienii din Romania.

    Cu consideratie,
    Mike Vlahopol

  2. Am pensie de urmas dupa sotul meu,pe care am ales-o fiind mai mare cu 200 lei decat a mea in 2018. Am avut surpriza neplacuta in ianuarie cand am vazut ca s-a marit cu 16 lei, mi s-a parut bataie de joc,Asta-i marire?Ma intreb oare asa va fi in fiecare an?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *