Modificarea Codului Fiscal si efectele produse asupra veniturilor din drepturi de autor

Share with:


Pentru ca stim ca nu vrei sa iti chinui constiinta cu tot ce e scris mai jos, vom incepe cu:

Concluzia concluziei: Taxele aferente veniturilor realizate in anul 2017 au fost retinute la sursa, asa ca nu ar trebui sa platesti nicio taxa pentru 2017, ci doar sa depui formularul 600 la ANAF.

declaratia formularul 600

Rezumatul rezumatului:

Ce ai de facut pana la 31 ianuarie 2018?

Pasul 1: Trebuie sa completezi formularul 600. Trebuie sa declari tot ce ai incasat pana la 31 decembrie (venituri independente, drepturi de autor, concerte, aparitii platite in reclame, clipuri, piese, etc).

Pasul 2: Trebuie sa depui formularul completat la ANAF.

Related image

asadar,

Ce se modifica in materia veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala?

Legenda:

Contribuabil = artist, compozitor, textier, editor, etc – (tu, bo$$)

Odata cu intrarea in vigoare a noului cod fiscal, anumite modificari sunt aplicabile si celor ce obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Primul punct important este faptul ca impozitul pe venit se micsoreaza de la 16% la 10%.

Contribuabilul are doua optiuni:

  1. sa i se opreasca la sursa procentul de 7%, pe care platitorul de venituri trebuie sa il retina, restul de 3 % revenindu-i contribuabilului ulterior sau
  2. doar prin intermediul unei cereri exprese depuse la organismele de gestiune colectiva pana in data de 31 ianuarie 2018, sa i se retina direct impozitul final de 10% din veniturile realizate. In cazul in care se opteaza pentru impozitarea finala (cea recomandata), NU mai este necesara completarea si depunerea formularului 200 la organul fiscal.

De asemenea, contributiile de asigurari sociale (CAS) si asigurari sociale de sanatate (CASS), in noua reglementare, intra in sarcina contribuabilului (tot tu), acestea urmand sa NU mai fie retinute de catre organismele de gestiune colectiva. Membrii acestora trebuie sa depuna la ANAF o declaratie (Declaratia 600) in care este cuprins totalul veniturilor nete realizate in anul 2017. Veniturile nete din activitati independente realizate in anul precedent reprezinta suma in functie de care se calculeaza contributiile pe anul 2018. Declaratia 600 trebuie depusa pana la 31 ianuarie 2018 si este OBLIGATORIE.

Image result for tax payers gif

Persoane exceptate de la plata contributiilor

In anumite cazuri speciale, beneficiarul de venit poate fi scutit de la plata contributiilor. Aceasta exceptie opereaza diferit pentru fiecare contributie in parte:

  1. Contribuabilul va fi scutit de plata contributiei de asigurari sociale (CAS), numai daca veniturile nete totale medii lunare realizate in 2017 (veniturile nete totale se vor imparti la 12 luni) sunt mai mici de 1900 lei.
  2. In cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), contribuabilul nu este dator la plata acesteia, numai daca veniturile brute au fost de pana la (NU inclusiv) 1900 lei/luna, raportat la numarul de luni activitate (veniturile brute totale se vor imparti doar la numarul de luni de activitate).

Concluzie : Contribuabilul trebuie sa depuna o declaratie la organismul de gestiune colectiva prin care sa solicite retinerea impozitului final (10%), sa completeze si sa depuna la ANAF formularul 600, prin intermediul caruia isi declara toate veniturile din anul precedent, din care se vor calcula contributiile CAS si CASS, toate cele de mai sus PANA la data de 31 ianuarie 2018.

Share with:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *