Masurile economice privind Sectorul Cultural Creativ

Share with:


Titlu: Dezbatere publica privind Industria Creativa si Artistica in contextul Crizei COVID-19

Desfasurare: Ministerul Culturii, 06.05.2020


Leonardo da Vinci: “Arta nu e niciodata terminata, ci doar abandonata.”

Ne-am trezit intr-o criza. Industria noastra e prima care si-a inchis activitatea si ultima care si-o va putea relua.

Dupa cum era usor de intuit, nu multa lume a sarit in sprijinul acestei industrii, ba mai rau, pradatorii si-au ascutit coltii, stiind ca e un moment de slabiciune. Ca o simpla coincidenta, fix in perioada aceasta se modifica si Legea 8/1996, Legea dreptului de autor.

Cu toate acestea, fratilor, exista speranta. Multumita celor de la COAL si mai ales multumita Presedintelui acestui club, Sebastian Busi, s-a initiat o serie de dezbateri cu privire la situatia actuala si au fost conturate mai multe solutii pentru a relansa industria artistica.

Va invit sa urmariti una dintre dezbaterile pe acest subiect. Sunt foarte multe comentarii la acest video, ceea ce imi da speranta ca suntem prezenti si implicati!

Măsurile economice pentru sectorul cultural creativ. Webinar al Clubului Oamenilor de Afaceri LiberaliInvitați: Sebastian Buși – Președinte Clubul Oamenilor de Afaceri LiberaliBogdan Gheorghiu – Ministrul CulturiiAndreea Bănică – ArtistAlexandru Agarici – Coach și Trainer de Expresivitatea VorbiriiRăzvan Adrian Ailenei – CEO Sindrum Media

Posted by Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali on Thursday, 30 April 2020
Webinar – Masurile economice privind sectorul cultural creativ

Invitați:

Sebastian Buși – Președinte Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali
Bogdan Gheorghiu – Ministrul Culturii
Răzvan Adrian Ailenei – CEO Sindrum Media
Andreea Bănică – Artist
Alexandru Agarici – Coach și Trainer de Expresivitatea Vorbirii



Cateva zile mai tarziu, am fost invitati intr-o formula restransa in biroul Ministrului Culturii (respectand, evident, normele de distantare sociala), pentru a detalia solutiile propuse pentru relansarea industriei artistice.

I-am inmanat Domnului Ministru Bogdan Gheorghiu revista intitulata Raportul Artistilor, un compendiu de probleme si propuneri de solutii venite din mediul artistic, lucrare in care se discuta despre:

  • Modificarea Legii 8 si Transpunerea noilor Directive Europene
  • Stimularea consumului de continut romanesc (proiect pe care l-am initiat in 2017, in cadrul unei dezbateri la UCMR-ADA)
  • Reevaluarea indemnizatiilor pentru artisti
  • Crearea unui cadru tehnic, dar si legislativ, pentru desfasurarea de evenimente artistice, respectand normele sanitare
  • Organizarea unui fond cultural in sprijinul artistilor si creatorilor de arta
  • Crearea de programe impreuna cu Uniunea Europeana
  • Contractarea artistilor pentru diverse proiecte culturale

Discutia a pornit de la premisa ca artistii prefera sa munceasca, decat sa primeasca ajutor financiar.

Voi extinde aici doar problema indemnizatiilor, pentru ca multi colegi de breasla s-au lovit recent de chestiunea asta:

Dat fiind ca artistii nu beneficiaza nici de pensie, nici de somaj, dar platesc taxe catre stat pentru orice incasare, ar fi ideal ca acestia sa poata aplica pentru dobandirea unor indemnizatii de o valoare ce este direct proportionala cu incasarile avute in ultimele 12-24 luni de activitate sau direct proportionala cu taxele platite catre stat. De altfel, trebuie adaptate conditiile de aplicare pentru indemnizatii la situatia reala din industrie. Multi artisti au aceleasi contracte in derulare de peste 3-5 ani, iar cu organismele de gestiune a drepturilor de autor au semnat doar mandate de adeziune, nicidecum contracte. Aceste mandate sunt semnate pe termen nedeterminat, asa ca nu se poate face dovada unui contract pe drepturi de autor executat in ultimele 3 luni. Sa nu uitam, de altfel, ca in lumea artistica, lunile ianuarie, februarie si martie sunt considerate “luni moarte”, cand nu se sustin spectacole, concerte, filmari, etc, deci cu atat mai putin poate fi vorba de contracte executate in ultimele 3 luni.

Pana la acest punct, nu imi ramane decat sa le multumesc Ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, pentru deschidere si pentru profesionalism si Presedintelui COAL, Sebastian Busi, pentru initiativa de a sustine sectorul creativ.

Concluzie pentru lenesi 🙂

O sa fie (cel putin mai) bine! Exista un guvern si un minister care ne pastoresc.

Share with:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *